Nieuw uniek rollenbandscharnier voor de Nederlandse markt

Een nieuw product speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkeld. Dat komt zelden voor. Het rollenbandscharnier voor kunststof blokprofielen met een deurgewicht tot 160 kilogram mag dat predikaat dragen. Slechts twee van dergelijke scharnieren zijn nodig om dit soort zware deuren te dragen. Uniek voor Nederland!

Het is de nieuwste innovatie uit de keuken van wereldmarktleider VBH in raam -en deurtechniek. Met de toenemende vraag naar ‘houtlook’-oplossingen, schakelden de technisch adviseurs van VBH de vermaarde producent Dr. Hahn in om een rollenbandscharnier voor buitendraaiende blokprofielen, de in Nederland meest gangbare profielserie voor kunststof deuren, te maken. De lat werd hoog gelegd, het nieuwe scharnier zou moeten voldoen aan strenge eisen: 160 kg deurgewicht, SKG**® goedgekeurd, slank design, gemakkelijke verstelling met gelijkblijvende optiek en goede waarden voor wind- en waterdichtheid

Het traject duurde twee jaar

De Duitse fabrikant werkte met VBH twee jaar samen aan ontwerp, test en vervaardiging. Alle testen, waaronder duurtesten en diverse SKG-beproevingen, werden succesvol afgesloten. Speciaal voor het rollenband is een dichting ontwikkeld. Uit de wind- en waterdichtheidstest van het SKG werd de waarde van 600 Pascal glansrijk gehaald.

Minder onderdelen
Het driedelige knoopvormige scharnier is vervaardigd uit geëxtrudeerd aluminium. Het scharnier wordt rechtstreeks op het profiel geschroefd. De deurfabrikant dient het kunststof profiel voor te boren in een voorbewerkingsmachine of met behulp van een boormal. De scharnieren hoeven dan nog enkel te worden opgeschroefd. Het KT-RF rollenband wordt voor het grootste deel voorgemonteerd geleverd. Samen met de bijna halvering van het aantal onderdelen levert dit de deurfabrikant een grote tijdswinst op. Door de uitgebreide verstelmogelijkheden hoeft de deur er niet uit worden getild en kan de verstelling eenvoudig door één persoon plaatsvinden. In de standaarduitvoering is het scharnier zowel DIN-links als DIN-rechts toepasbaar.

Na de bouwvak komt het nieuwe scharnier voor Profine op de markt en begin 2014 worden twee varianten voor andere profielsystemen geïntroduceerd. Volgens productmanager Hjalmar Van Zalingen van VBH zijn de eerste reacties van deurenfabrikanten positief: “Wij willen voor iedere klant en iedere toepassing de passende oplossing kunnen bieden, zowel met onze producten als onze service en advies. Wij zijn partner van gerenommeerde merken en streven naar een uitgekiend assortiment waarin voor iedereen een passend product verkrijgbaar is. Maar onze rol gaat verder dan de levering van standaardoplossingen die ‘op de plank liggen’. wij bieden onze klanten uitgebreide service en deskundige technische ondersteuning. Op die manier luisteren we goed naar de geluiden uit de markt, een voedingsbodem om productontwikkeling op gang te brengen.”.

Deel dit bericht