Digitaliseren van aluminium constructeurs in Nederland

In Uncategorized by Marketing

In dit interview voor platform facade360 wordt onder andere gesproken over prijzen en levertijden, digitaliseren, ontwerpuitdagingen, hang- en sluitwerksystemen in de aluminium gevelbouwsector?

De gevelbouwsector digitaliseert in rap tempo. Er wordt fors opgeschaald in automatisering en digitalisering. Dat moet ook wel gezien de vele uitdagingen waar de branche voor staat. Het integreren van de juiste software is cruciaal om de vele uitdagingen aan te kunnen gaan. Paul Thyssen van Orgadata, Mauries Boley van ASteQ, Jochem de Langen van CAD-PLAN, Willem van Kreij van ISD Benelux, Bas Ladestein van elumatec en Wim de Snayer van VBH vertellen over de kracht van (een combinatie van) branchespecifieke software.

uit facade360 maart 2022

Hoe anticipeer je op een enorme druk op prijzen en levertijden?

Door de grote vraag vanuit de markt en het niet altijd aanwezige aanbod zien we dat prijzen in de branche sterk fluctueren, begint Mauries Boley van AsteQ. “Real-time inzicht is ontzettend belangrijk. Dankzij integraties van E-R-Plus met onder meer LogiKal kunnen prijsstellingen per project goed in kaart worden gebracht en geborgd om het prijsbeleid en levertermijnen optimaal te bewaken. Omdat de informatie real-time is en LogiKal ook nog eens wordt gevoed door actuele data en het prijsbeleid vanuit leveranciers, zoals een VBH, kan een aluminium constructeur adequaat inspelen op iedere verandering die zich voordoet. Een ERP-systeem zoals E-R-Plus maakt dat op zijn beurt inzichtelijk en beheersbaar.”

Hoe en waar haal je kennis in huis om te kunnen digitaliseren?

Ten eerste sessies als deze bijwonen, lacht Paul Thyssen van Orgadata Benelux. “Neem contact op met het systeemhuis dat je verwerkt of bel een van de partijen die aan deze sessie deelnemen om kennis in huis te halen. Heel de markt staat ervoor open om kennis te delen en dat geldt ook voor de VMRG. Maak er gebruik van”, adviseert hij en voegt eraan toe: “geen enkele partij aan deze sessie is in staat om het volledige traject in te richten. Het vraagt om een combinatie van software om de digitale transitie te kunnen maken. We merken dan ook dat we steeds vaker gezamenlijk bij klanten op bezoek gaan om de mogelijkheden te bespreken. Maak er gebruik van.”

Gebouwen en dus gevels worden steeds complexer. Hoe ga je deze ontwerpuitdagingen te lijf?

Het valt of staat met het op de juiste wijze aangeleverd krijgen van data van de opdrachtgever, zegt Willem van Kreij van ISD Benelux. “Het vormt de basis voor het verdere ontwerp. Vaak komt LogiKal om de hoek kijken voor een stukje calculatie of voorcalculatie en met de bi-directionele koppeling die HiCAD of ATHENA bieden (beide twee branchespecieke CAD-systemen, red.) kun je vervolgens de profielen en het glas importeren in het aangeleverde bestand. Zo kun je het model verder verrijken met al je gegevens, zonder dat je dubbel werk hoeft te verrichten.”

Jochem de Langen van CAD-PLAN: “Complexere of ‘vrijevorm’ gevels kun je vaak niet in LogiKal ontwerpen. Dan is ATHENA of HiCAD een must. De data die in deze CAD-systemen wordt gegenereerd, vloeit op zijn beurt weer wel naar LogiKal en vice versa. Daar bewijst de bi-directionele koppeling absoluut zijn meerwaarde. En door een koppeling met E-R-Plus kun je vervolgens rechtstreeks de bestellingen uit het ontwerp halen. Maar goed, dan ben je al wel heel ver in de integratie van systemen.” Paul Thyssen gaat nóg een stap verder: “Door de data van bepaalde profielbewerkingen of zaaghoeken vervolgens vanuit de CAD-software met LogiKal te synchroniseren, kunnen de machines van elumatec worden aangestuurd. Dan is de cirkel helemaal rond.”

In hoeverre wordt er geïnvesteerd in CNC-profielbewerkingsmachines?

De markt is volgens Bas Ladestein van elumatec zeer gunstig. “Er is alleen één probleem en dat zijn de lange levertijden. We ontwikkelen steeds grotere en complexere profielbewerkingsmachines, waaronder een gloednieuwe 5-assige machine, terwijl we aan de andere kant ‘gaten’ opvullen in het bestaande gamma met kleinere apparatuur, zodat aluminium constructeurs snel stappen kunnen maken voor het opschalen van de productiviteit. Dat laatste is heel actueel ook vanwege de meer acceptabele levertijden van de compactere machines die uiteraard ook wat investeringsvriendelijker zijn. Op dit moment leveren we maar liefst dertien verschillende varianten.”

Alle partijen hier aan deze sessie zijn sterk in het aanleveren van kwalitatieve data, merkt Bas Ladestein. “Dat maakt dat we onze eigen software, elucad, steeds minder intensief hoeven inzetten om onze machines te kunnen aansturen. Wel schort het soms nog aan voldoende kennis bij de gebruikers van de software. Dat is zeker bij ons een gevaarlijke valkuil en heeft prijzige consequenties.”

Waarom is een redelijke opleiding of professionele ondersteuning een must bij de implementatie van software?

Het is heel belangrijk dat gebruikers een gedegen opleiding genieten, stelt Jochem de Langen. “Zodat ze weten wat er allemaal mogelijk is en bij wie ze kunnen aankloppen bij vragen. Gewoon maar ‘wat’ proberen kan nare gevolgen hebben, zoals Bas hierboven schetst. Bovendien is het belangrijk om regelmatig te investeren in een opfriscursus voor medewerkers. Oké, het kost je misschien een dag of twee per jaar, maar het levert zoveel meer op. Aan weerskanten overigens. Want input van gebruikers is ook weer essentieel in de doorontwikkeling van software voor het uitbrengen van nieuwe releases. ”

Hoe maak je de juiste keuzes in het enorme aanbod hang- en sluitwerksystemen?

Wij hebben als leverancier van hang- en sluitwerk een databank in LogiKal opgebouwd, zegt Wim de Snayer van VBH Nederland. “Van elk type beslag is vastgelegd in welke profielseries deze kunnen worden toegepast. Op die manier standaardiseren we als het ware het keuzeproces voor hang- en sluitwerk in de calculatie en werkvoorbereiding, zodat er meer aandacht kan uitgaan naar de uitzonderingen op de regel.”

Dergelijke actuele databases van toeleveranciers zijn van grote meerwaarde, weet ook Mauries Boley. “Het maakt dat je ook het proces ná calculatie en werkvoorbereiding kunt automatiseren, bijvoorbeeld in de vorm van het elektronisch orders inschieten. Ook op dat gebied zoeken we als (software)leveranciers de samenwerking op, zodat de aluminium verwerker in feite met een druk op de knop direct de bestelling kan plaatsen waarbij de opdrachtbevestiging en factuur op dezelfde wijze geautomatiseerd verwerkt kunnen worden. Je hoeft niet meer handmatig alles te controleren wat wanneer binnenkomt, maar kunt juist alleen op uitzonderingen triggeren: wat is niet conform de gevraagde levertermijn of prijsstelling? Het resulteert in een enorme efficiencyslag.”

Wat is het grootste voordeel van het altijd en overal de beschikking hebben over real-time projectgegevens?

Veel softwaresystemen zijn gericht op het gebruik op kantoor, zegt Mauries Boley. “Steeds meer informatie is ook nodig op de werkvloer of buiten op de bouw. We kennen vanuit LogiKal de MES-structuur waarmee technische informatie wordt weerspiegeld op de machine van bijvoorbeeld elumatec. Het delen van alle overige informatie zoals op welk moment je welke artikelen beschikbaar moet hebben, daar leent zich de ERP systematiek uitstekend voor. Met ondersteuning van specifieke apps is de informatie vervolgens ook voor iedereen mobiel beschikbaar. Het biedt feitelijk de mogelijkheid om te werken op iedere plek die je wenst en informatie digitaal met elkaar uit te wisselen.”

Welke rol speelt BIM in de keuze voor de juiste software?

BIM wordt alweer heel wat jaartjes toegepast in Nederland, zegt Willem van Kreij. “Toch staat het bij veel aluminium verwerkers nog in de kinderschoenen. Er is nog een heel aantal bedrijven dat uitsluitend in 2D werkt. Toch mag het belang van BIM niet worden onderschat. Het voorkomt fouten en zorgt ervoor dat iedereen in de keten en binnen een project bezig is met één model en dus met dezelfde data. Uiteindelijk ontkomt geen enkele aluminium verwerker eraan; vroeg of laat zal je de overstap naar 3D moeten maken.” Jochem de Langen vult aan: “Het mooie van de software van de partijen hier aan deze sessie is dat ze gezamenlijk de BIM-cirkel volledig sluitend maken.”

Wat wordt er van medewerkers verwacht als er geautomatiseerd wordt? Heb je IT’ers nodig of juist mensen met vakkennis?

Mensen met vakkennis en bij voorkeur over alle lagen van het bedrijf, stelt Paul Thyssen resoluut. “Mensen moeten er ook zin in hebben. De meerwaarde ervan inzien. Daarom adviseren we bedrijven om zoveel mogelijk mensen erbij te betrekken en op te leiden. Laat ze hun input meebrengen. Wij kijken in veel keukens, maar kunnen niet exact vertellen wat de beste oplossing is. Het is altijd een vraag- en antwoordspel om bedrijfsprocessen zo efficiënt mogelijk in software te vatten. Die gezamenlijke aanpak maakt het juist ook zo boeiend. Veel bedrijven zien er aanvankelijk misschien tegenop, maar zie het als een gigantische kans. Op het moment dat je software implementeert of van software wisselt wordt in feite je complete bedrijf doorgelicht met een gezonde blik. Dat leidt vaak tot mooie inzichten.”

Mauries Boley: “We pretenderen hier aan deze sessie dat onze software perfect met elkaar kan ‘connecteren’, maar ook dat gaat alleen door een optimale samenwerking. Het maakt niet uit bij wie je aanklopt, we zorgen onderling ervoor dat er een antwoord komt.” Ook de opvolging gebeurt veelal in nauw overleg, weet Paul Thyssen. “Als elumatec een bepaalde machine installeert bij een aluminium verwerker die wordt aangestuurd via LogiKal, dan plannen we altijd een dag ‘overlap’ om de connectie te maken. Datzelfde doen we met VBH en andere toeleveranciers.”

Wat is het voordeel van branchespecifieke software?

We spreken dezelfde taal en snappen de problematiek, zegt Jochem de Langen. “Velen van ons hebben jarenlange ervaring in de gevelbouw. We weten wat er speelt en wat er nodig is. Daar is de software op aangepast. Het bespaart tijd die je vervolgens kunt besteden aan de complexere vraagstukken. Branchespecifieke software helpt om processen te versnellen.” Mauries Boley: “Omdat we met z’n allen in dezelfde branche opereren kennen we inmiddels allemaal wel de kracht van elkaars producten. Zo kunnen we de klant nog beter van dienst zijn.

Eén integrale tool is niet wenselijk, maar wel één centrale database?

Paul Thyssen: “Eén centrale database is nooit haalbaar en ook niet wenselijk. Echter, aan de gebruikerskant moet wel het gevoel ontstaan dat je met één database werkt. Dat is het mooie van de samenwerking die we met elkaar hebben. Ervoor zorgen dat de klant gevoelsmatig met één database werkt.”

Investeren in software is een kostbare aangelegenheid

Dat klopt, zegt Willem van Kreij. “Maar kijk vooral naar wat het oplevert. Als je op die manier sneller tot een eindproduct komt en daardoor tijd bespaart, gaat het zich dubbel en dwars opleveren. Dat is niet in euro’s uit te drukken. Natuurlijk, het kost tijd en geld, en het komt nooit uit, maar investeren in branchespecifieke software levert uiteindelijk altijd winst op.”

Ook Bas Ladestein pleit ervoor om medewerkers jaarlijks een training te laten bijwonen. “Wat is er mis mee om af en toe het geheugen even op te frissen en mensen kennis te laten maken met nieuwe features? Er wordt veel te weinig gebruik van gemaakt. Zonde. Scholing is zo belangrijk om nóg efficiënter te kunnen werken. Er zijn zelfs subsidies voor in het leven geroepen, dus maak daar gebruik van.”

Nog niet helemaal overtuigd van de mogelijkheden of gewoon meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact op met de deelnemers aan deze sessie of bezoek de Polyclose van 31 augustus tot en met 2 september. “Hier laten we wederom heel graag zien wat we gezamenlijk kunnen betekenen en wat onze afzonderlijke producten te bieden hebben. We nodigen je van harte uit voor een demonstratie onder het genot van een hapje en een drankje. Alvast tot ziens.”

Deelnemers:

LogiKal, Paul Thyssen (Orgadata). Contact via +31 58 233 3920 of Paul.Thyssen@orgadata.com

E-R-Plus, Mauries Boley (ASteQ). Contact via +31 (0)40 304 1334 of mboley@asteq.eu

ATHENA / APOLLON, Jochem de Langen (CAD-PLAN). Contact via +31-6-155-105-65 of deLangen@cad-plan.com

HiCAD, Willem van Kreij (ISD Benelux). Contact via +31 73 615 3 888 of WvanKreij@isdgroup.com

elumatec, Bas Ladestein (elumatec Benelux). Contact via +31 (0)180 315858 of bladestein@elumatec.com

VBH, Wim de Snayer (VBH Nederland). Contact via +31 (0) 162 – 48 34 36 of wim.de.snayer@vbh-nl.com

www.vbh-nl.com/oplossingen/logikal